نکات مهم و تجربی در تکثیر قناری

 

لازم است مواردی که حاصل  سالها تجربه خودم و دیگران است را بازگو نمایم:

- شپشک عامل مرگ جوجه ها . راه مقابله با آن

- انتخاب جفت مناسب   

- زمان جفت زدن قناریها

- درنیامدن جوجه از تخم 

این هم بد نیست بگم که خوبه به جای اینکه خودمون کاری رو تجربه کنیم از تجربه دیگران استفاده کنیم. چرا که تجربه را تجربه کردن خطاست. به هر حال امیدوارم که مطالب مفید باشد.

مطلب اول: یکی از دشمنان خطرناک قناری شپشک قناریه. این حیوان مخصوصا برای جوجه قناریها خطرناک است. دیده شده جوجه قناری وقتی از تخم در می آید بعد  از مدتی با اینکه رشد خوبی هم داشته و از نظر تغذیه و محل نگهداری هم مشکلی نداشته، بدون هیچ دلیل ظاهری به یکباره می‌میرد ، غافل از اینکه از حمله شپشک جلوگیری نکردیم.

شپشک تنها دشمن جوجه ها نیست. بلکه به قناریهای بالغ و مخصوصا ضعیف هم حمله می‌کند و باعث از بین رفتنشان میگردد.

چال قناری بهترین محل زندگی شپش هست. پنبه‌هایی که برای چال استفاده می‌کنید اگر بعد از مدتی آنهارا بررسی کنید می‌بینید که حشرات ریزی در اطراف چال پیدا شده که معمولا به صورت تجمع در گوشه چال دیده می شوندو معمولا به رنگ قرمزهستند.

برای از بین بردن شپش از دارو یا پودر و اسپری وقطره های ضد شپشک  استفاده میشود که بسیارمؤثر و در عین حال برای قناری بی ضرر است.بطوریکه برخی از این داروها در داخل ظرف آبتنی قناری ریخته تا قناری با آبتنی کردن باعث ازبین رفتن آنها شود و یا میتوانید در صورت آبتنی نکردن قناری ، زیر بالها و پرهای قناری را اسپری کنیدو سپس اقدام به خشک کردنش نمایید.

قفس رو با آب جوش کاملا شسته و سپس با حشره کش تمامی قفس  و محیط را اسپری کنید.

اما این کارها رو کی باید انجام داد؟

شپش در روز خودش رو در بدن قناری پنهان می کند وشب به محل خودش که منافذ قفس هست میرساند،

پس قناری را در روز و قفس را در غروب ضدعفونی کنید.

برای اینکه مانع از این بشید که در چال قناری حشره جمع شه بعد اینکه ماده چال رو درست کرد و قبل اینکه تخم بذاره اون رو در بیارید و همین دارو رو در اطراف چال بریزید.

همچنین سعی کنید از چالی استفاده کنید که محلی برای گردش هوا داشته باشه. مثه سبد باشه. چرا که این حشره موذی در مناطق گرم و بدور از هوا تکثیر می‌کنه

مطلب دوم: انتخاب جفت مناسب:

یکی از مسائلی که در این فصل توجهی بیشتری بهش می‌شه‌ جفت کردن قناریهاست. اما می دونین جفتی که انتخاب می کنید باید چه خصوصیاتی داشته باشن؟

- انتخاب رنگ : تجربه ثابت کرده که دو رنگی که از هر لحاظ شبیه هم هستن جفت خوبی برای هم نخواهند بود. یک جفت سفید یا یک جفت طلایی برای جفت کردن خوب نیستن. چون یا جوجه‌های ضعیفی میدن. یا اینکه پرهای شکننده ای پیدا می کنن . یا در آوازخواندن دچار مشکل می شن و... علت هم اینه که از لحاظ ژنتیکی به هم نمی خورن. اما اگه یه طلایی با زرد یا سفید با ماستی یا سفید و طلایی یا طلایی و ابلق و امثال اینها با هم جفت شن جوجه هایی بهتر خواهند داد

- انتخاب نوع: قناری که دارای سر بزرگی هست نباید با قناری هم شکل خودش جفت کرد. یا قناری که بدن ریزی دارد نباید با قناری هم اندازه خودش جفت کرد. در غیر این صورت انتظار گرفتن جوجه‌های بزرگ یا خوش سر و قیافه نداشته باشید

این رو یک اصل کلی بدونید که اگه در یک قناری ضعفی وجود داره نباید از جفتی که همون ضعف رو داره استفاده کنید. چون این اشکال مضاعف شده و در جوجه ها سرایت می کنه

انتخاب نژاد: هیچوقت سعی نکنید نژادها را در هم آمیخته کنید. مراقب باشید که جفتی رو انتخاب کنید که هم نژاد باشند یا به هم نزدیک باشن. اجازه ندهید که نژادهای خالص از بین بروند. این رو بدونید که درایجاد این نژادها زحمات زیادی توسط اساتید فن کشیده شده‌است

مطلب سوم :زمان جفت زدن. پرندگان وحشی در بهار جفتگیری میکنن. اگه شما در بهار قناری رو جفت کنید جوجه های بهتری میده. اما با توجه به اینکه قناری یک پرنده اهلی شده در غیر بهار هم جفت می ره. با توجه به شرائط محیطی که در اون زندگی می کنه.

در مناطق سردسیر از اواخر اسفند جفت می زنن و تا تیرماه این کار ادامه داره. اما در مناطق گرمسیر از آذر ماه تا اردیبهشت ماه .

اینکه چه زمانی جفت بزنین زیاد مهم نیست. مهم اینه که زمانی جفت بزنید که قناری آماده باشه. لازمه یک نکته رو عرض کنم. اگه قناری رو بذارید تا اونقدر مست شه که ماده از رو مستی تخم بذاره معمولا تخم پوک خواهد گذاشت. بهتره وقتی نر و ماده و مخصوصا ماده آماده شد اون رو جفت کنید. خیلی بعد از آماده شدن اونها رو نگه ندارید

نکته چهارم : یکی از مسائل دغدغه ساز درنیامدن جوجه از تخم هست.ممکنه یکی از دلایل زیر رو داشته باشه.

1- پوست تخم سفت باشه. از کجا می فهمید که پوست سفته؟ معمولا جوجه بعد 14 روز باید در بیاد. اگه بعد گذشت 14 روز جوجه در نیومد و شما مطمئن هستید که در تخم جوجه هست و برای اینکه سفتی پوست تخم باعث از بین رفتن جوجه نشه باید یکروز قبل دراومدن جوجه، ماده رو آبتنی داد.ومحل نگهداری رو مخصوصا زیر قفس رو بخار داد. همچنین یک سوراخ کوچک با سر سوزن در قسمت سر پهن (دقت کنید تخم را از قسمت پهن سوراخ کنید) ایجاد کنید.بعد بگذارید زیر پای ماده . یکی دوساعت بعد اگر تغییری اتفاق نیفتاد شیاری تا امتداد نوک جوجه ایجاد کنید.تا اینکه بتونه جوجه در بیاد.

2- درخصوص مورد قبل این نکته رو باید بگم که ممکنه شما کمی عجله کردید و جوجه رو که هنوز کمی مرطوبه از تخم خارج کرده باشید. نگران نباشید اگر تمامی اعضا رشد کرده و تنها چند ساعتی زود در آمده شما کافیه اون رو در کف دست گذاشته و دور اون رو با دست دیگر گرفته به آرامی به اون بدمید تا خشک بشه. بعد بذارید زیر پای ماده تا ماده کارشو انجام بده.

3- جوجه نصفه از تخم در اومده. تخم رو شکونده اما در نمی یاد.برای رفع مشکل باید درامتداد نوک جوجه و محلی رو که شکونده شکافی ایجاد کنید تا جوجه بتونه در بیاد. اگر تا چند ساعت منتظر موندید و در نیومد با احتیاط در مسیر شکاف تخم رو با سر سوزن شکانده و نصف پوست را برمی دارید. به این صورت جوجه از تخم بیرون می یاد. اگر دیدید که جوجه ضعیف شده و احساس کردید که سرما بهش خورده جوجه را در کف دست بگیرید، دست دیگر را روی آن نگهدارید به طوری که سوراخی بین دو دست ایجاد بشه . بعد به بدن قناری بدمید یا بالای بخاری طوری که البته خیلی هوای داغ بهش نخوره قرار بدید. بعد از اینکه بدن جوجه گرم شد اون رو زیر پای ماده بذارید.

4- تخم ترک خورده اما جوجه در نیومده. به همون حالت قبل عمل کنید.

نکته پنجم: جوجه در تخم می میره.یکی دیگه از مسائل زجرآور و ناراحت کننده مردن جوجه در تخم هست. این مسئله ممکنه بخاطر مشکلات زیر باشه

1- مسائل ژنتیکی ( جفتن کردن نر و ماده هم خانواده)

2- تغذیه نامناسب( دانه هایی که ناقل بیماری بوده و از طریق نطفه در جوجه ایجاد شده)

3- یخ بستن(ماده خوب روی تخم نخوابه یا مرتب اون رو نچرخونده و جوجه در تخم یخ می زنه.)

شما در این موارد کار زیادی از دستتون بر نمی یاد. تنها پیشگیری راه حل مشکله. به این صورت که به هیچ وجه جفتی که همخانواده هستند جفت نشه. دانه مطمئن و از محلی مورد اطمینان خریداری شه. حتما قبل دادن دانه به قناری دانه ها را در صورت امکان شسته و بعد به قناری بدید. ماده ای که تجربه برای نگهداری نداره حتی الامکان استفاده نشه. در صورتی که مجبور به استفاده هستید سعی کنید جفتی که تجربه دارن همزمان جفت کنید تا درصورتی که مشاهده کردید ماده خوب روی تخم نمی خوابه سریع اونها رو زیر پای جفتی که تجربه دارن منتقل کنید.

نکته ششم: از جمله مواردی که بعضا ممکنه مشاهده بشه اینه که ماده موقع دراومدن جوجه از تخم، جوجه رو می کشه. این حالت بیشتر در ماده هایی پیش می یاد که دست اول و لون اول اونهاست. ماده موقع دراومدن جوجه از تخم ، به جوجه کمک می کنه. پوست تخم را از اطراف جوجه در می یاره تا جوجه راحتتر در بیاد. ممکنه در همین حین به جای اینکه پوست تخم رو نوک بزنه، به بدن جوجه نوک بزنه یا با ناخن پا به بدن جوجه موقع پریدن بزنه به این صورت جوجه رو از بین می بره.

در مواقعی هم پیش اومده که ماده یا نر سراغ تخم ها رفته و اونها رو می خورن

برای جلوگیری از این مسئله زمانی که ماده روی تخم خوابیده روزانه مقدار کمی(در حد یک شصتی) تخم مرغ به قناری ها بدید. تا دیگه سراغ تخم ها نره.

نکته هفتم: مراقب ماده‌ قناری باشید.ماده بخاطر تخم‌گذاری بسیار ضعیف می‌شه.مخصوصا چون بعد درآمدن جوجه ها اونها رو تغذیه می‌کنه و بلافاصله بعد بزرگ‌شدن جوجه‌ها تخم‌گذاری مجدد می‌کنه فرصتی برای تقویت پیدا نمی‌‌کنه. پس در تقویت ماده ها نهایت تلاش رو داشته باشید.مواقع زیادی اتفاق افتاده که ماده موقع تخم گذاری تلف می‌شه. و این مرگ ناگوار بخاطر ضعیف بودن می باشد.

تاريخ انتشار : 1391/1/11
   
تمام حقوق این سایت محفوظ و متعلق به قناری گرگان است Design & Develop by: s_akbary@hotmail.com
درباره ما  |   تماس با ما  |   نژادهای قناری  |   پیوند ها  |